Medicul Virgil Musta avertizează: ”Paștele ar putea fi compromis”

de: Elena
02 03. 2021, 08:47

Medicul infecționist Virgil Musta susține că sărbătorile pascale ar putea fi compromise în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus din ultimele zile și al nerespectării regulilor. 

Medicul a subliniat faptul că spitalele COVID sunt din nou pline, iar cauza principală a creșterii numărului de cazuri constă în faptul că lumea nu mai respectă regulile.

”Tot ce pot să sper este să nu fim loviți de al treilea val al pandemiei, unul mai virulent decât cele precedente, având în vedere că vorbim despre tulpina britanică a virusului, una mult mai contagioasă. Și așa, deja, sistemul medical românesc, este la limita superioară a aglomerării, sunt foarte multe cazuri, spitalele sunt pline, iar medicii și personalul medical este obosit. Iar cauza creșterii este una evidentă: lumea nu mai respectă regulile ca înainte, ca acum un an, restricțiile sunt mult mai laxe.

Lumea s-a obișnuit deja cu pericolul și uită că acest virus aduce multe cazuri grave, multe decese, drame reale și suferință extremă”, a declarat Virgil Musta pentru wowbiz.

”Paștele este, exclusiv, responsabilitatea noastră”

Mai mult decât atât, medicul susține că sărbătorile pascale vor fi foarte asemănătoare cu Crăciunul trecut.

”Dacă nu vom respecta regulile de prevenție și, foarte important, dacă se va refuza vaccinarea, Paștele ar putea fi compromis. Vă spun sincer, eu cred că, acum, Paștele este, exclusiv, responsabilitatea noastră. Dacă lucrurile merg așa, mă refer la creșterea infectărilor, mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim. Iar asta înseamnă că Paștele va fi, la fel ca și Crăciunul, unul în care familia extinsă nu se va putea vedea, măcar pentru a ne proteja unii pe ceilalți”, a mai explicat Virgil Musta.

”De-a lungul anului (de pandemie) societatea noastră a avut momente în care s-a mai strâns șurubul și momente în care s-au mai relaxat restricţiile. Cred că suntem din nou într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propria sănătate și de a celor din jur și să încerce să nu se îmbolnăvească, pentru că sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare.

Rata de transmitere este mult mai mare în cazul variantei britanice. Dacă virusul cu care „ne-am obișnuit” are o rată de contagiozitate de 30-40 la sută, noua tulpină are o rată dublă, 70-80 la sută.

Asta înseamnă că din 10 persoane care iau contact un o persoană bolnavă, 7-8 fac boala, spre deosebire de varianta anterioară, la care 3-4 persoane făceau boala.

Spitalul nostru este plin de persoane din categoriile de risc care, probabil, au lăsat garda jos și au făcut forma severă a bolii”, a mai spus Virgil Musta, notează antena3.ro.

Sursa foto: Arhiva Ciao